Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczane z pożywieniem proteiny rozkładane są do aminokwasów. Organizm wykorzystuje je potem do budowy własnych białek, w tym także tych mięśniowych. Ważna jest zarówno całkowita dzienna podaż tego składnika pokarmowego, jak i częstotliwość spożycia i ilość białka w poszczególnych posiłkach. Jest to szczególnie istotne w kontekście budowania masy mięśniowej. Sprawdź, jak dostarczać ten składnik odżywczy, aby Twoje przyrosty były optymalne.

Jak często i jak dużo?

Najważniejszym aspektem jest całkowita dzienna ilość spożytego białka. Przyjmuje się, że optymalna podaż to około 2g na kilogram masy ciała. Są jednak badania, w których wystarczające spożycie zostało określone na poziomie około 1.7g na kilogram. Poza całkowitym dziennym spożyciem istotna jest także częstotliwość. W pracach naukowych rozbicie dziennej dawki białka na kilka posiłków dawało lepsze efekty niż spożywanie wszystkiego w jednym lub dwóch posiłkach. Zaleca się, aby podczas diety na masę spożywać posiłek białkowy co około 3 godziny. Udowodniono także, że ilość białka w pojedynczym posiłku powinna wynosić przynajmniej 20g. Taka ilość powoduje nasilenie procesów anabolicznych, co sprzyja rozwijaniu masy mięśniowej.

iso whey zero

Suplementy białkowe – czy warto stosować?

Odżywki białkowe to popularna grupa suplementów. Stosowane są przez sportowców w wielu różnych dyscyplinach. Pozwalają one łatwo dostarczyć sporą ilość białka, co w przypadku diety na masę jest niezwykłą zaletą. Dzięki temu szybko można zwiększyć ilość białka w posiłku bez zwiększania jego objętości. Na rynku można znaleźć wiele różnych preparatów. Warta uwagi jest odżywka Iso Whey Zero. Jest izolatem białka serwatkowego, można ją kupić w sklepie swiatsupli.pl. Zawiera ona pełnowartościowe białka mleczne, ale dzięki procesom technologicznym nie ma w niej laktozy. Sprawia to, że będzie dobrze tolerowana przez wszystkich sportowców. Dodatkową zaletą jest bardzo mała zawartość tłuszczu i węglowodanów w porcji. Wykorzystując ją, można łatwo wzbogacić posiłek jedynie o pełnowartościowe białko bez zbędnych dodatków.